Monday, April 22

8 tips för att hålla din trädgård vacker

Ingenting är mer utsökt än att klippa blommor själv eller skörda frukt och grönsaker själv. upptagen? Inte illa om du inte gör det för svårt för honom. Jag har ägt en grönsaksfält i över 15 år. En gång i tiden, som de flesta nybörjare, började de med mycket entusiasm, för stora och nu lite mindre, och det är bara kul. Här är åtta tips för att göra trädgårdsarbete enkelt, tydligt och roligt.
Trädgården är fortfarande tom. Jag håller på att planera en ny säsong. Att förbereda med mig består i att beställa alla sorters frön online. Det skapar också en karta över vad du ska lägga och var du ska lägga det. Mitt råd: Gör det i Excel, det är det enklaste.
Ordna kolumnerna och linjerna så att rutorna är rutor. Torget är 0,5 kvadratmeter för mig. Varje år kopierar vi föregående års karta till en ny flik. Du får snart se vad som hände igen. Tänk sedan på vad du vill växa i år och färga fälten enligt den nya planen.
Blanda gammalt och nytt, fast varje år.
Förutom de nya jag vill prova i trädgården varje år planterar jag några permanenta (majs, ärtor, zucchini, etc.). Självklart gillar jag att äta grödor, för jag är den enda. Förutom ettåriga har jag alltid många perenner i mina grönsaksfält. Inkluderar rosmarin (som häck), pion, rabarber och hallon. Kombinera växter och köp själv
Du är väldigt upphetsad när du börjar. Du vill göra allt. Till exempel är det väldigt roligt att så frön själv, men det tar tid. Därför köper jag också en massa små grönsaker på trädgårdscentret. Till exempel sallad och escaroll. Tray har vanligtvis 6 växter för varje sort, vilket är tillräckligt för att odla grönsaker. Och det sparar mycket arbete.
Variation på mitt sätt
När du startar en grönsaksgröda måste du överväga så kallad växtföljd. Det betyder att du inte behöver lägga dina grödor på samma plats varje år. Det förebygger sjukdomar och leder till större grödor. Den har ett komplett schema: 4 år, 3 års växtföljd etc. Det är för komplicerat för mig. Jag byter bara sorter varje år (jag odlar till exempel inte potatis varje år) och planterar ingenting istället för föregående år.
Min grönsaksstrategi: Håll det klart och enkelt
Du måste tänka på andra saker i 1001. Lägg till exempel inte gödningsmedel där du vill plantera rötter. Jag får sällan en kopia. Sedan händer det mig. Jag slängde förra årets kompost på gården i början av hösten. Sex månader senare vet jag inte var jag ska plantera rötterna …
Och öronen på sådana sällsynta morötter och galet vete är också attraktiva. Detsamma gäller för den utnyttjade rädisa på bilden nedan. Jag köper allt för metoden “enkel men fungerande mammas schema”.
Spotta och gör det rätt
Jag gräver inte heller på vintern. Det offrade mig i ryggen, och jag tror inte att det behövs alls. På hösten, i slutet av säsongen, slänger jag kompost i trädgården och ibland aska från eldstaden. På våren, när säsongen börjar, slipas jorden. Under växtsäsongen, lägg till lite kogödsel då och då. Naturligtvis klipper jag och ogräs trädgården regelbundet.
Fler blommor än grönsaker
Så det är alltid viktigare för mig att flytta i fruktträdgårdarna (särskilt på vackra sommarnätter) än själva skörden. Därför odlade jag fler blommor än grönsaker förra året. Det är lättare för mig och jag gillar blommorna som kan göras med det. Som att odla krysantemum på egen hand förra året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *